Hole 10 – 18

De tweede negen holes, aangelegd in 2006, zijn ‘echte golflinks’. Dat wil zeggen dat de baan een open karakter heeft, passend binnen het landschap. Vooral in de zomer is het zeer prettig spelen op deze negen holes. Ook deze holes zijn ontworpen door golfarchitect Gerard Jol. Het is geen gemakkelijke baan waar u op een simpele manier ‘even’ uw handicap kunt verbeteren. De baan is voor zowel hoge- als lage handicappers zeer uitdagend. Heuvels en waterpartijen wisselen zich op een aangename manier af.

Een van de holes kent een ‘blinde’ hoek, waarbij u over een hogere heuvel dient te slaan en de vlag niet kunt zien. De vele waterpartijen vormen wel het belangrijkste kenmerk. Op bijna alle holes heeft men er mee te maken in de vorm van hindernis of lateraal water. Het vele zand uit de afgegraven waterpartijen is gebruikt om aantrekkelijke hoogteverschillen aan te brengen. De greens zijn groot, vertonen veel “beweging” en worden bewaakt door strategisch aangelegde bunkers.

Hole 10: Lloydsmeer

Eind 19e eeuw had Veendam de grootste scheepvaart vloot van Nederland, zowel qua aantal schepen als tonnage.
Voor verzekeraar Lloyds uit Londen aanleiding om hier een bijkantoor te openen.

De hole is een uitdagende dogleg naar rechts met een grote vijver aan de rechterzijde.

Na een goede drive heeft u op de tweede slag een flinke carry nodig om de green te bereiken.

Tip van de Pro

De linkerkant van de fairway is ideaal maar denk om Out of Bounds links

Hole 11: De Zoutvlakte

Links van deze hole bevindt zich de boorlocatie van de Nedmag, waar zout wordt gewonnen.

De par 5 leidt over een rechte lange fairway naar een golvende green.

De rough aan de linkerzijde is meer geaccidenteerd.

Oplijnen net links van de schuilhut tussen hole 11 en 18

Hole 12: Tripshoek

Deze naam refereert aan de dogleg van 90 graden (hoek) en de ligging tegen Tripscompagnie aan.

Een par 4 met een verscholen waterhindernis net na de bocht.

Voor de green komt u bovendien een grote bunker tegen.

Tip van de Pro

Beter een vlakke ligging dan dichtbij een downhill ligging vlak voor de sloot

Hole 13: Rimpe

Oude middeleeuwse veendijk rondom een rivierdal, die als waterkering moest voorkomen, dat het water over de velden stroomde.
Ten noorden van de golfbaan zijn nog sporadisch overblijfselen van deze rimpe te vinden.

De green van deze par 3 hole kunt u in een slag bereiken. Maar zeker als de vlag op pin positie 2 staat is dit een flinke uitdaging door de grote waterpartij.

Het is vaak veiliger om de fairway aan de rechterkant aan te houden.

Tip van de Pro

Speel je rechtstreeks dan moet je de carry van je club weten. Anders de green op laten rollen tussen het water en de bunker door

Hole 14: Heemzicht

In de verre einder achter de green (net links voor de bosrand) ligt de Heemtuin, waar allerlei soorten regio gebonden planten en bloemen gekweekt worden.

Deze relatief korte par 4 kent een waterhindernis op ongeveer 100 meter voor de green.

De green is vrij groot en voor veel spelers in twee slagen te bereiken.

Tip van de Pro

Denk met de afslag om de sloot. De wind is erg bepalend bij de clubkeuze

Hole 15: Buitenwoel

Huize Buitenwoel is een imposante villa, die in 1911 in opdracht van burgemeester van Berensteyn gebouwd is.
Nu ook de naam van de nieuwbouwwijk, waar de officiële toegangsweg naar het golfcomplex doorheen loopt.

Langs de gehele hole loopt een waterpartij een de linkerkant. Deze komt vlak voor de green meer naar binnen toe.

De fairwaybunker aan de rechterzijde is een veilig mikpunt als u de bal droog wil houden. Klik hier voor de video van deze hole.

Alleen de longhitters in 2 op de green, anders veilig in 3

Hole 16: De Zandkop

Zandkoppen (ook wel zandruggen genaamd) zijn hoger gelegen gedeelten in het landschap, die buiten het bereik van vliedend water bleven.
Hier ontstond in vroegere tijden de eerste bebouwing.

De green van deze par 3 is zo’n hoger gelegen gedeelte.

De wind is vaak een spelbreker op deze hole. Bij weinig wind is de green goed te bereiken met een mooie drive.

Tip van de Pro

Een chip en run naar de green werkt beter dan een hoge bal met Sand- of lobwedge

Hole 17

Hole 17: Dwarsdiep

Verwijzing naar de waterhindernis, die als een Dwarsdiep (gegraven kanaal als verbinding) het frontale water is.

Aan de linkerzijde van de fairway ligt een heuvel vlak voor de waterhindernis. U heeft een goede drive nodig om de green in twee slagen te bereiken. Oplijnen naar de heuvel links op de fairway tegenover de bunker.

Tip van de Pro

Oplijnen naar de heuvel links op de fairway tegenover de bunker

Hole 18: Dalgronden

Verwijzing naar de grondsoort en oneffenheden, die ontstonden na afgraving van het veen.

De laatste hole van de baan is een par 5. U speelt naar het clubhuis toe, maar zult eerst een waterhindernis moeten overwinnen. Als u na de sloot aan de linkerkant van de fairway ligt, kunt u een slag wagen over de grote vijver aan de linkerzijde. De green is uitdagend.

Tip van de Pro

Op het plateau voor de brug geeft kansen op succes om rechtstreeks naar de green te gaan