Menno Prins heeft weer veel vogels gehoord en gezien op Golfclub Landgoed De Compagnie

Al sinds 1999 organiseert de NGF de nationale Birdwatching Day. Een jaarlijkse vogelteldag waarop golfers en anderen enthousiast gemaakt worden voor de vogels en de prachtige natuur op en rond golfbanen. Ook wordt vogelvriendelijk golfbaanbeheer onder de aandacht gebracht. Vogelvriendelijk beheer dient twee doelen. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen. Vogels zijn daarnaast een natuurlijke vijand van plagen. Spreeuwen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke bestrijder van engerlingen en mezen bestrijden de processierups. De wijze waarop een golfbaan ingericht is en beheerd wordt, bepaalt welke (vogel)soorten kunnen gaan floreren. Menno Prins, zeer gewaardeerd lid van onze golfclub, verzorgd jaarlijks de vogeltelling op ons landgoed, en deed kort verslag van de telling van afgelopen weekend.

“Zondag de 7e  mei 2023 ben ik twee keer over ons landgoed gegaan om te zien en te luisteren hoeveel verschillende soorten vogels aanwezig zijn. Zaterdag was de officiële vogelteldag, maar aangezien wij nog op vakantie waren heb ik niet op zaterdag maar direct de zondag erna de vogels geteld. Wat mij dit jaar opviel was dat er veel spreeuwen, zwartkoppen en roodborstjes aanwezig waren. Spreeuwen kan ik verklaren, omdat wij afgelopen twee jaar zo’n 40 nieuwe spreeuwenkasten hebben opgehangen. Dit jaar zijn er overigens veel meer vogels als andere jaren was mijn idee. Dit komt misschien ook wel omdat ik alleen (met Beau de hond) was, want als je met anderen loopt, wordt er toch meer gepraat en minder geluisterd. 

Jammer genoeg maar 1 bonte specht gesignaleerd, dat is niet veel ten opzichte van andere jaren. Kan dit zijn, omdat er afgelopen jaren veel hazelaars gekapt en grof gesnoeid zijn, want de specht eet namelijk hazelnoten (in de winter). Misschien een tip voor de (nieuwe) baancommissie om hier rekening mee te houden. In totaal heb ik 41 soorten geteld wat iets boven het gemiddelde is van de afgelopen jaren. 

Hoe dan ook was het weer een mooie morgen en ik ben blij en trots dat wij zoveel vogelsoorten op onze baan mogen waarnemen”

aldus Menno

Dank dat je deze telling weer hebt willen doen Menno! Zie hier de hele tellijst.

Resultaten van de afgelopen tellingen:

2014 – 34 soorten
2015 – 39 soorten
2016 – 39 soorten
2017 – 40 soorten
2018 – 43 soorten
2019 – 34 soorten
2022 – 41 soorten
2023 – 41 soorten

Menno heeft ook nog een paar foto’s meestuurd van een paar soorten die zijn gespot.

houtduif
Houtduif

tortelduif
Tortelduif

zwartkop
Zwartkop