Waarschuwing voor teken

TekenEen teek lijkt op een plat spinnetje. De schapenteek (Ixodes ricinus) komt in Nederland het meest voor. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

De levenscyclus van een teek

Een teek heeft vier levensstadia:

In deze afbeelding is de levenscyclus van een teek te zien.
  • ei
  • larve
  • nimf
  • volwassen teek

In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier (vooral kleine knaagdieren en vogels) of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi), kan de teek ook besmet raken.

Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.

Meer informatie over teken: https://www.tekenradar.nl/

Controleer na uw bezoek op teken ; Strip-systematische-tekencontrole

Onderzoek naar een besmetting met Lyme is en blijft een van de moeilijke punten in de huidige diagnostiek. Na een tekenbeet kan men niet direct overgaan tot het een bloedonderzoek op lyme. Heeft u een teek gevonden en u wilt de teek laten onderzoeken op Borrelia? Ook teken gevonden op dieren kunnen worden opgestuurd. Kijk voor meer informatie: https://www.prohealth.nl/teek-opsturen/ en inzendformulier_teek_v1