Winterregels

Ken jij de ‘winterregels’? Dat zijn plaatselijke regels die tijdelijk ingevoerd kunnen worden om golfers een beetje te helpen als de baan er minder goed bij ligt door slechtere weersomstandigheden, zoals het plaatsen van bal. Op de website van Golf.nl lees je alles wat je moet weten. Doe er je voordeel mee!

IJs, hagel en sneeuw

Wat je mag doen bij winterse neerslag is in de gewone regels beschreven. Sneeuw, ijs en hagel zijn tijdelijk water óf losse natuurlijke voorwerpen, naar keuze van de speler.

  • Als de hele baan bedekt is, kun je sneeuw het beste beschouwen als los natuurlijk voorwerp: je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen zolang je de bal niet beweegt.
  • Als de baan overwegend groen is en je bal ligt op een klein stukje sneeuw, dan kun je dat het beste behandelen als tijdelijk water: ontwijken en droppen op gras.
  • Losse natuurlijke voorwerpen op de green mag je wegvegen, dat geldt dus ook voor hagel.
  • Je mag uiteraard ook niets doen en de bal gewoon spelen zoals die ligt.

Rijp en dauw

Rijp en dauw zijn geen losse natuurlijk voorwerpen (het kleeft aan het gras) dus zijn geen tijdelijk water. Je mag rijp of dauw ook niet wegvegen op de green.

Extra aandacht voor etiquette

In de herfst en winter groeit het gras niet en het duurt veelal tot mei voordat schade is hersteld. Greens zijn in de koude maanden nog gevoeliger dan normaal en het is heel belangrijk dat elke pitchmark meteen gerepareerd wordt. Een golfbaan is het meest kwetsbaar bij het begin van vorst en zodra er dooi komt. De zomergreens moeten dan gesloten worden en soms zelfs de hele baan.

Lees het hele artikel op Golf.nl