Column: Spelletjes

In de Griekse oudheid heerste er grote hongersnood in het koninkrijk Lydia. Koning Atys greep in op een bijzondere manier in deze crisis. De Lydiërs mochten slechts om de dag eten. Op dagen dat er niet gegeten mocht worden, werden de mensen verplicht om spelletjes te spelen. Op deze manier werden mensen afgeleid van hun honger en werd toch de vrede bewaard. Naar het schijnt werden in die tijd de dobbelstenen uitgevonden.

Toen na 18 jaar de hongersnood nog niet voorbij was, kwam de koning met een nieuw spel. Met een dobbelspel werd bepaald wie de gelukkigen waren die erop uit mochten trekken om nieuw land te ontdekken. Voor de achterblijvers leverde het land voldoende om beter te kunnen leven.

De Griekse koning wist heel goed: Spelletjes zorgen ervoor dat je even niet meer hoeft te denken aan de problemen die je in het leven tegenkomt. En zeker als je spelletjes hebt met voldoende uitdaging, dan kun je er echt in opgaan.

Wij golfers kennen allemaal het gevoel dat we episch kunnen winnen. Door te oefenen en te trainen bouwen we niet alleen aan een betere swing en conditie, maar ook aan ons zelfvertrouwen. Het vertrouwen dat we vanaf grote afstand de bal naast de vlag kunnen slaan. Soms lukt het en dan voelen we ons even de koning te rijk(*. Vaak ook lukt het niet, maar ook de mislukkingen in spelletjes dagen ons uit om het de volgende poging beter te doen. Het spelletje kent tientallen kleine geluksmomentjes. Het geluid van een goed geraakte bal, het zien van een mooie balvlucht. De break in de putt die precies zo gaat als je hoopte, de voldoening van de bal in de cup horen vallen. Geluk en optimisme zit in deze kleine dingen. En daarom spelen we door.

Spelletjes, en zeker golf, hebben ook een sociale component. We zoeken samen de uitdaging op, en maken samen de ronde af. Successen vieren we samen en we beuren elkaar op als het even niet lukt. En hoe triviaal het misschien ook lijkt, een gewonnen wedstrijd, een birdy, neary of longest, geven ons echt het gevoel dat we iets bereikt hebben.

Het zijn al deze gevoelens die miljoenen mensen ook weten te vinden in online computerspelletjes. En zeker in deze tijd van Social Distancing, is het spelen van online spelletjes een heerlijke manier om even te kunnen ontsnappen aan de beperkingen die we nu hebben. We mogen even de baan niet op, maar we mogen nog wel spelen! Daarom hebben we een paar golfspelletjes voor jullie op een rijtje gezet. Sommige voor de telefoon, andere voor de PS4.

En als je toch liever elders je vertier zoekt, misschien is het dan leuk om naar deze Ted-Talk van Jane McGonigal te kijken die me inspireerde voor deze column. Hierin ontvouwt ze haar plan om met het spelen van spelletjes de wereld te redden…

Marc Hesp

(* Grappig detail: de laatste koning van Lydia was Croessus, legendarisch om zijn rijkdom.